A Neumann János Egyetem idén először rendezte meg a TEDxNeumann konferenciát, melyen az egyetemen hallgató és előadó szakemberek, valamint ismert hazai és nemzetközi kutatók és vállalkozók egyaránt sikerrel szerepeltek.


A TED (Technology, Entertainment, Design) egy nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, mely 40 éve indult Kaliforniából, és mára világszerte fogalommá és számos világméretű kezdeményezés táptalajává vált. 

 

„Én nem akartam vadászpilóta lenni, 
de aztán így alakult. Űrhajós sem akarok lenni, 
de lehet, hogy így fog alakulni...”
– Farkas Bertalan, feleségének, 1979-ben.

 


Az előadók között volt első űrhajósunk: Farkas Bertalan, a MüPa tervezését és az Operaház felújítását végző Zoboki Gábor, a sikeres mentor és befektető Balogh Petya, az NJE-n végzett kertészmérnök vállalkozó Megyeri Szabolcs, Dr. Dörfler Viktor a mesterséges intelligencia professzora, Dudás Viktor filmszakértő éppúgy, mint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Előadott még (online) Hussain Almahmoudi, a sharjahi innovációs park vezetője, Meizl Zita HR és kommunikációs vezető, Mandeep Rai nemzetközi értékspecialista, Granát Marcell adattudós, Dr. Berczeli Miklós kutató, Göcs László informatikai szakértő, Ellie Mekyung Lee koreai okosváros-vezető, Kis Dávid az NJE Hidrogéntechnológiai Tudásközpontjának és Szabó Lóránt, az NJE MI Tudásközpontjának igazgatója.

 

„Ami most zajlik Kecskemét utcáin, terein, 
munkahelyeken, otthonokon – az a változás forradalma. 
Mi robbantottuk ki, mi tüzeljük!”
– Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester.

 

Az előadások mellett a rendezvény célja volt, hogy kulturális élményt kínáljon látogatóinak, így az idei TEDxNeumann esemény izgalmas pódiumbeszélgetésekkel, képzőművészeti bemutatókkal, interaktív VR szobával, tőzsdeszimulációs workshoppal, innovatív közlekedési eszközök bemutatójával és egy egyedülálló, Neumann János eredeti leveleiből összeállított kiállítással is várta résztvevőit. 

A rendezvény által kínált művészeti események között szerepelt a többek között a Magyar népmesék és a Vizipók-csodapók animációs sorozatokról ismert Kecskemétfilm stúdió bemutatása, a Barabasi Lab “dataista” Nature 150 sorozatának közszemlére tétele, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió bemutatkozása, a K-Arts művészeti alapítvány műtárgyainak testközelbe hozása és a Kecskemét City Balett táncosainak szereplése.

 

Fotók: Gyenes Kata