Legismertebb tervezői munkái közé tartozik a budapesti Müpa, a Richter Gedeon-ház, a sencseni Nanshen Kulturális és Sportközpont. Vezető tervezője volt a Magyar Állami Operaház felújításának. Munkáit több ízben építészeti nívódíjjal és FIABCI-díjjal (Nemzetközi Ingatlanszövetség) tüntették ki.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének alelnöke, a ZDA-Zoboki Építésziroda alapító-tulajdonosa. A Pécsi Tudományegyetem tanára 2014 óta.

Ars poeticája szerint az építésznek „polihisztornak kell lennie, mindenhez értenie kell egy kicsit, állandóan új szakmákat kell tanulnia. Ha kórházat tervez, akkor például orvos, tudnia kell, mi zajlik egy műtét közben, hogy egy jó műtőt képes legyen összerakni. Ugyanígy, ha hangversenytermet épít, akkor operaénekes, ha lakást, akkor az a családtag, aki még meg se született.”

A mérnök-orvos-bölcsész családból származó Zoboki Gábor életpályáját átszövi a zeneművészet iránti rajongása.

Pályafutását kezdettől fogva nagy léptékű, összetett feladatok jellemzik. Kooperatív hajlama, kommunikációs készsége, a társművészetek iránti nyitottsága, kulturális igényessége példa volt számára, és egyben megerősítése annak az iránynak, amelyet mint követendő pályát magának is kijelölt. Munkamódszerére a személyiségéből fakadó komplex megközelítés jellemző: az építész tevékenységét egy nagyobb rendszer elemeként értelmezi.

Előadása címe: Három nagyítás


Kossuth- és Ybl-díjas építész, egyetemi tanár